Jak podaje Android Central , użytkownicy otrzymali nieoczekiwane wiadomości e-mail z informacją, że ich numer telefonu został zweryfikowany na potrzeby dodatkowych kont Google.
Podobnie jak ja i wielu innych, możesz mieć jedno konto Google do codziennego użytku, drugie do pracy i trzecie do rzeczy, które wolisz trzymać osobno. Ale jeśli używasz telefonu Android , te konta mogą mieć coś wspólnego, czego nie zamierzałeś lub nawet nie wiedziałeś: Twój numer telefonu.
Własna dokumentacja Google potwierdza, że weryfikacja numeru telefonu jest domyślnie włączona i dodaje Twój numer do wszystkich kont Google zalogowanych na urządzeniu. Dotyczy to zarówno istniejących kont, jak i tych dodanych później.
Google twierdzi, że weryfikacja numeru telefonu pomaga w obsłudze takich funkcji, jak logowanie, odzyskiwanie konta, obsługa wiadomości Rich Communications Services (RCS) oraz odnajdywanie i zabezpieczanie zgubionego urządzenia.
Oznacza to jednak również, że numer, którego zamierzałeś używać na swoim koncie głównym, może zostać powiązany z kontem dodatkowym, po prostu dlatego, że obaj są zalogowani na tym samym koncie. Android urządzenie.
Jeśli celowo pominąłeś swój numer telefonu na koncie dodatkowym, zostanie on powiązany z Twoją prawdziwą tożsamością bez Twojej świadomej ingerencji. Twój numer nie stanie się automatycznie publiczny, ale Google zyskuje kolejny sposób na połączenie kont, które chciałeś zachować osobno.
Przypomniało mi to artykuł, który napisałem na temat nieoczekiwanych połączeń z kontami Google: „ Logowanie do Google Play może zostać wykorzystane do śledzenia ruchów innej osoby ”. Zalogowanie się do Google Play na jednym telefonie pozwoliło mi zobaczyć jego ruchy na osi czasu w Mapach Google.
„Po pewnym czasie dowiedziałem się, że moje konto Google zostało dodane do kont w telefonie mojej żony, gdy zalogowałem się do Play Store, ale nie zostało usunięte, gdy wylogowałem się po zauważeniu problemu ze śledzeniem”.
Chociaż ten konkretny problem powinien zostać rozwiązany dzięki przejściu Google na przechowywanie danych na osi czasu w poszczególnych urządzeniach, niechciane skojarzenia z numerami telefonów należy usuwać ręcznie.
Jak usunąć swój numer z oddzielnych kont
Producenci telefonów inaczej rozmieszczają swoje ustawienia, dlatego nazwy i lokalizacje menu mogą się nieznacznie różnić. Staraliśmy się, aby każdy mógł skorzystać z tych instrukcji, ale w przypadku niektórych marek i modeli mogą wystąpić problemy. Zachęcamy do zadawania pytań w komentarzach, a być może inni użytkownicy tego samego telefonu będą mogli Ci pomóc.
Krok 1: Wyłącz automatyczną weryfikację numeru telefonu
To musi zostać zrobione na Android sam telefon:
- Otwórz aplikację Ustawienia w telefonie.
- Kliknij Google . W niektórych telefonach ta opcja może nazywać się Usługi Google lub Usługi Google i preferencje .
- Otwórz Wszystkie usługi .
- W obszarze Privacy i bezpieczeństwo dotknij opcji Weryfikacja numeru telefonu .
- Wyłącz opcję Automatycznie weryfikuj numery telefonów lub odpowiedni przełącznik weryfikacji pokazany na telefonie.
Wyłączenie tej opcji nie spowoduje usunięcia numerów już dodanych do Twoich kont.
Krok 2: Sprawdź, które konta mają już Twój numer
Ten krok można wykonać w przeglądarce, więc każdy powinien postępować tak samo.
- Otwórz przeglądarkę i wpisz myaccount.google.com w pasku adresu.
- Sprawdź zdjęcie konta lub inicjał w prawym górnym rogu. Upewnij się, że patrzysz na konto, które chcesz sprawdzić.
- Select Dane osobowe .
- Znajdź Informacje kontaktowe , a następnie wybierz Telefon . W zależności od układu, Telefon może być widoczny bezpośrednio.
- Select dowolny numer podany na liście, aby zapoznać się z jego szczegółami i sposobem wykorzystania.
Aby usunąć numer z tego konta, wybierz ikonę usuwania i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie. Powtórz tę czynność dla każdego konta, które chcesz sprawdzić.
Krok 3: Sprawdź, czy numer ma inne zastosowanie
Jest pewien problem. Google twierdzi, że zmiana numeru na koncie Google wpływa tylko na niektóre usługi. Inne usługi, takie jak weryfikacja dwuetapowa , mogą używać tego numeru osobno i nie wszystkie mogą być widoczne na stronie Telefon .
Na każdym koncie, które czyścisz:
- Sprawdź sekcję Wykorzystanie numeru na stronie Telefon , aby zobaczyć, jakie usługi są na liście.
- Przejdź do sekcji Bezpieczeństwo lub Bezpieczeństwo i logowanie, a następnie sprawdź swój numer telefonu odzyskiwania i ustawienia weryfikacji dwuetapowej .
- Jeśli korzystasz z innej usługi Google, która ma własne ustawienia numeru telefonu, sprawdź również te ustawienia.
Jeśli Twoim celem jest całkowite usunięcie numeru z konkretnego konta, nie zakładaj, że usunięcie go z Danych osobowych usunie każde użycie. Sprawdź również ustawienia bezpieczeństwa, ale upewnij się, że masz działającą alternatywną metodę logowania i odzyskiwania przed usunięciem numeru.
Android Centrala informuje, że niektórzy użytkownicy twierdzą, że automatyczna weryfikacja włącza się ponownie po jej wyłączeniu. To są zgłoszenia użytkowników, a nie potwierdzenie, że dzieje się tak na każdym telefonie. Jeśli jednak masz wątpliwości, sprawdź to ustawienie ponownie później.
Oszuści wiedzą o tobie więcej, niż ci się wydaje.
Malwarebytes Mobile Security Chroni Cię przed phishingiem , wiadomościami typu scam, złośliwymi witrynami i nie tylko. Dzięki wbudowanej funkcji Scam Guard, działającej w czasie rzeczywistym i opartej na sztucznej inteligencji.




