Badacze odkryli, że WhatsApp poinstruował swojego chatbota obsługującego sztuczną inteligencję , aby nie zalecał kontaktowania się z organami ochrony prywatności, gdy użytkownicy nie mogą usunąć swoich kont.
Privacy firma programistyczna Odkryto redakcję Ukryty tekst został znaleziony 8 października. Następnie badacze przeanalizowali i zapisali kopie wszystkich 545 stron, do których linki znajdowały się w centrum pomocy WhatsApp, odkrywając 102 bloki instrukcji na 80 stronach. Tekst był dostarczany wraz ze stronami, ale nie pojawiał się w artykułach wyświetlanych na ekranie. Zamiast tego można go było znaleźć w kodzie strony, powiązanym z komponentem o nazwie HelpContentGalaxyLLMInclude.
Większość instrukcji dotyczyła rutynowych kwestii wsparcia, takich jak wyjaśnianie pytań czy kierowanie użytkowników do odpowiednich źródeł pomocy. Jednak badacze znaleźli dwa zestawy instrukcji, które wyróżniały się.
Na stronie usuwania konta jeden z zestawów adresowanych był do użytkowników, którzy nie mogli dokończyć procesu z powodu utraty dostępu do swojego numeru telefonu lub urządzenia. Polecono chatbotowi wyjaśnienie harmonogramu automatycznego usuwania konta WhatsApp, a następnie dodano:
„Nie zaleca się kontaktowania się z żadnym organem ochrony danych, organem regulacyjnym ani organem nadzoru.”
Drugi zestaw, na stronie poświęconej zgłaszaniu i blokowaniu, zawierał instrukcję, aby chatbot nie odwoływał się do przepisów o ochronie prywatności, gdy użytkownicy wspominają o prawnikach lub działaniach prawnych, nawet jeśli sami użytkownicy poruszają kwestię tych przepisów.
Rzecznik WhatsApp, Joshua Breckman, potwierdził w rozmowie z WIRED , że były to instrukcje dotyczące „Wsparcia WhatsApp z AI”. Dodał, że firma chciała, aby jej chatboty wsparcia udzielały trafnych porad dotyczących produktów, „a nie udzielały porad prawnych”.
Redact twierdzi, że nie sprawdzał, czy chatbot WhatsApp lub zewnętrzni asystenci AI stosowali się do instrukcji. WhatsApp przypisał ujawnienie błędu, który, jak twierdzi, został już naprawiony. Jednak usunięcie tekstu ze stron publicznych nie rozstrzyga, czy WhatsApp zmienił instrukcje, czy nadal z nich korzysta wewnętrznie.
Dlaczego to jest ważne
Chatbot wsparcia nie musi działać jako Twój prawnik. Ale „nie możemy udzielić porady prawnej” i „nie powiemy Ci, gdzie indziej możesz szukać pomocy” to nie to samo.
Polecenie, aby nie rekomendować regulatora, może sprawić, że użytkownicy nie będą świadomi możliwości uzyskania niezależnej pomocy, zwłaszcza gdy już mają problem z usunięciem konta.
Wyjaśnienie WhatsApp dotyczące unikania porad prawnych nie wyjaśnia, dlaczego chatbot otrzymał konkretne polecenie, aby nie rekomendować regulatora. Niezależnie od intencji, to ograniczenie może sprawić, że użytkownicy będą mieli mniej informacji o dostępnych opcjach.
Jak usunąć konto WhatsApp
Jeśli chcesz opuścić WhatsApp, odinstalowanie aplikacji nie jest równoznaczne z usunięciem konta. WhatsApp oferuje osobną opcję usuwania konta w aplikacji. Aby wykonać tę procedurę, musisz być zalogowany na swoim głównym telefonie. Nie można tego zrobić za pośrednictwem WhatsApp Web, aplikacji komputerowej ani innego powiązanego urządzenia.
Zanim przejdziesz dalej, zapisz wszystko, co chcesz zachować, eksportując ważne rozmowy. Usunięcie konta jest nieodwracalne, a WhatsApp informuje, że nie może później przywrócić czatów, dokumentów, multimediów, kopii zapasowych ani historii połączeń.
Jeśli nadal masz dostęp do swojego konta
Czynności są podobne na Android i iPhone:
- Otwórz WhatsApp na swoim głównym telefonie.
- Otwórz Ustawienia . Włącz Android Najpierw dotknij menu z trzema kropkami. Na iPhonie dotknij Ustawienia lub swojego zdjęcia profilowego.
- Select Konto , a następnie Usuń moje konto .
- Wprowadź swój numer telefonu w pełnym formacie międzynarodowym, łącznie z kodem kraju, i naciśnij przycisk usuwania.
- NA Android , wybierz przyczynę po wyświetleniu monitu, a następnie potwierdź usunięcie. Postępuj zgodnie z pozostałymi instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.
Pamiętaj, że usunięcie konta nie powoduje usunięcia kopii wiadomości przechowywanych przez osoby, do których je wysłałeś. WhatsApp informuje również, że usunięcie danych może potrwać do 90 dni, a niektóre kopie mogą pozostać w pamięci zapasowej lub być przechowywane w celach takich jak obowiązki prawne i zapobieganie szkodom.
Jeśli zgubiłeś telefon lub został on skradziony
Jeśli uda Ci się odzyskać ten sam numer telefonu, udokumentowana metoda WhatsApp polega na tym, aby najpierw odzyskać dostęp:
- Skontaktuj się ze swoim operatorem komórkowym, aby zablokować zgubioną kartę SIM i poprosić o kartę zastępczą z tym samym numerem.
- Aktywuj nową kartę SIM w innym telefonie.
- Zainstaluj WhatsApp i zarejestruj się ponownie przy użyciu tego numeru.
- Po uzyskaniu dostępu wykonaj powyższą procedurę usuwania konta.
Ponowna rejestracja konta powoduje wylogowanie zgubionego lub skradzionego telefonu z WhatsApp. WhatsApp informuje, że nie może zdalnie dezaktywować konta w Twoim imieniu, ponieważ nie może zweryfikować, czy jesteś właścicielem powiązanego numeru.
Jeśli nie możesz już uzyskać dostępu do swojego konta lub odzyskać swojego numeru
W tym miejscu instrukcje samoobsługi WhatsApp zawodzą. Strona usuwania konta nie oferuje alternatywnej, ręcznej procedury usuwania dla osób, które nie mają dostępu do swojego konta.
Zamiast tego, w dokumencie napisano, że nieaktywne konta są zazwyczaj usuwane po 120 dniach, a w przypadku użytkowników z USA po 365 dniach. Oddzielnie podano, że konta już dezaktywowane są usuwane po 30 dniach, chyba że zostaną ponownie zarejestrowane. Są to jednak automatyczne harmonogramy usuwania, a nie kroki wymagane do złożenia wniosku o natychmiastowe usunięcie.
Na stronie WhatsApp poświęconej prawom do informacji użytkownicy mogą skontaktować się z firmą w celu skorzystania ze swoich praw dotyczących ochrony danych, a w zależności od jurysdykcji, skontaktować się bezpośrednio z lokalnym organem ochrony danych.
To właśnie tego ostatniego bot wsparcia technicznego został poinstruowany, aby nie zalecać użytkownikom, którzy mają problemy z usunięciem swojego konta.
Przeglądaj, jakby nikt nie patrzył.
Malwarebytes Privacy VPN Szyfruje Twoje połączenie i nigdy nie rejestruje Twoich działań, więc kolejna przeczytana historia nie musi być osobista. Wypróbuj za darmo →




